U bevindt zich hier: Home > Historie

Historie

Kaffee 't Haantje heeft een rijke historie die teruggaat tot 1712, toen de eerste eigenaar, ene Paulus Meys, zich liet inschrijven als burger van Maastricht in het ambacht van kremer ofwel handelaar en ter plekke een brouwerij aantrof. Vanaf dat moment baat hij een gelagkamer uit waar het eigen gebrouwen bier aan de man (vrouwen kwamen er toen niet aan te pas) wordt gebracht.

Volgens de volkstelling van 1802 is het pand eigendom van de familie Meys, maar wordt het op dat moment bewoond door de opkoper Charles Cesar, die het pand als logement gebruikt. Getuige zijn opvolger Johannes Fraikin, die het pand in 1816 overneemt en als beroep herbergier opgeeft. Daarna gaat het pand weer over in andere handen en herhaalt de geschiedenis zich keer op keer, maar wat blijft is de gelagkamer.

In 1881 worden veel gelagkamers zelfstandige koffiehuizen (café's-kaffees) en blijken er 488 te bestaan bij de invoering van de drankvergunning. Zo werd kaffee 't Haantje in 1896 zelfstandig.

De beeldhouwer Appie Drielsma ontwierp in 1957 de gevelsteen van 't Haantje, die tot op heden nog steeds in de gevel prijkt.

Kaffee 't Haantje wordt omschreven als een "volkskaffee" waar het gezellig vertoeven is en de klanten hun meegebrachte boterham of zakje friet kunnen eten onder het genot van een lekker potje bier of kopje koffie.
Plezier, een goede ambiance en een goed getapt glas bier zijn de belangrijkste ingrediënten van kaffee 't Haantje.